معاون وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه ۶۰درصد از کنجاله سویای مورد نیاز کشور در بازه زمانی ۶ماهه تأمین شده است گفت: ۷۰۰هزار تن از ۲میلیون تن کنجاله سویا که مورد نیاز بود دچار کمبود شد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، مرتضی رضایی در گفتوگوی ویژه خبری با بیان اینکه با شیوع ویروس کرونا در ماههای ابتدایی سال، مصرف گوشت مرغ کاهش پیدا کرد، ولی در ماههای اخیر تغییراتی در میزان تولیدات دام و طیور اتفاق نیفتاده است افزود: در سال گذشته سرانه هرخانواده در مصرف مرغ بیش از ۳۲ کیلوگرم و تخممرغ حدود ۱۲ کیلوگرم بود که برای تأمین اینها حدود ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تن ذرت، حدود ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تن کنجاله سویا و نزدیک به ۳/۵ میلیون تن جو مورد نیاز وارد کشور شد.
رضایی با اشاره به اینکه از ابتدای سال تاکنون بعضی از این نهادهها بهاندازه کافی وارد کشور نشد گفت: نهادههایی که وارد شد بهصورت منظم وارد نشد و با کسری در بازار همراه بود که موجب تنش قیمت در مرغ و تخممرغ شد.
وی با بیان اینکه حدود ۶۰ درصد از کنجاله سویا در بازه زمانی ۶ماهه تأمین شده است ادامه داد: در این شرایط یک سری اتفاقات افتاد، ولی کمبودی در تولید وجود ندارد و قیمت مرغ را با ابتدای سال نباید مقایسه کنیم، چون قیمت مرغ بسیار افت کرد و مرغداران با ضرر بسیار سنگین روبهرو شدند.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی درباره نحوه توزیع نهادههای دامی گفت: در این زمینه سامانه بازارگاه طراحی شد و نهادههای دامی که وارد کشور میشود در تمامی استانها و مرغداران بهصورت منظم و دقیق توزیع شده است.
وی افزود: حدود ۱۸ مرغداری گوشتی و ۱۴۰۰ مرغداری تخمگذار و بیش از ۳۰هزار گاوداری صنعتی در کشور داریم.
وی ادامه داد: ۷۰۰هزار تن از ۲میلیون تن کنجاله سویا که مورد نیاز بود دچار کمبود شد و تمام موارد توزیع در سامانه بازارگاه قابل رصد و پیگیری است.
رضایی گفت: سازوکارهای بازار در تعیین قیمت مرغ مؤثر است و قیمت تمامشده برمبنای ۱۵ فاکتور اصلی میباشد که در زمان حاضر قیمت مصرفی تنظیم بازار ۱۵۵۰۰ تومان است.
وی اضافه کرد: سیاستگذاری در میزان تولید با وزارت جهاد کشاورزی است و همچنین با مبنای تنظیم بازار ۱۱۰ میلیون قطعه جوجهریزی در ماه مصوب شده است.
معاون امور تولید دامی وزارت جهاد کشاورزی گفت: قیمت تمامشده گوشت مرغ در زمان حاضر واقعی نیست و سامانه بازارگاه حسابداری ملی را ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: تولید در شرایط بسیار خوبی است و اگر نهادههای دامی تأمین شود با کمترین نوسان قیمت امسال را پشتسر خواهیم گذاشت و تغییرات قیمت بسیار پایین خواهد بود.
معاون امور تولید دامی وزارت جهاد کشاورزی گفت: در دو هفته اخیر بانک مرکزی بهصورت کامل یکمیلیون و هفتصدهزار تن نهاده را تأمین اعتبار کرد که تا سه ماه آینده این شرایط مناسب برای شرکت پشتیبانی امور دام وجود دارد.
وی از بانک مرکزی درخواست کرد که برای شرکتهای خصوصی هم تأمین اعتبار نهادهها اتفاق بیفتد.
سید فرزاد طلاکش، دبیر انجمن ملی طیور ایران در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: نیاز روزانه کنجاله سویا در کشور حدود ۱۰هزار تن و ذرت حدود ۲۰هزار تن است.
وی اعلام کرد: ترخیص وزنی ذرت تا هفته گذشته حدود ۴ میلیون و چهارصد و سی و سه هزار تن بود و کنجاله سویا بههمراه دانههای روغنی که ۸۰ درصد آن به کنجاله تبدیل میشود هم حدود یکمیلیون و ۵۳ هزار تن بود که نیاز کشور به کنجاله سویا در این مدت با حدود ۷۰۰ هزار تن کسری مواجه شد که خارج از سامانه بازارگاه به دست مرغداران رسید.
وی درباره سامانه بازارگاه گفت: این سامانه برای این حجم تراکنش با مشکل روبهرو میشود و کندی عملیات را در پی خواهد داشت و همه کالاها در بازارگاه عرضه نمیشوند.
وی ادامه داد: براساس ادعای مرغداران حدود ۳۰ درصد نیاز سویای آنها از طریق سامانه بازارگاه تأمین شد و بیش از ۵۰ درصد وارد شده است که باید تأمین میشد و این جزو ایرادات سامانه بازارگاه است.
طلاکش گفت: بخشی از تولیدکنندگان مرغ گوشتی بهدلیل عدم تأمین نقدینگی از بازار خارج میشوند، اما در رابطه با مرغ مادر و تخمگذار که یک فرآیند ۱۸ماهه است بهراحتی نمیتواند کنار گذاشته شود و با هر زحمتی باید این کار را ادامه دهد.
وی درباره قیمت تمامشده ۱۵۵۰۰تومانی گوشت مرغ گفت: بر اساس قیمت ستاد تنظیم بازار برای مرغ زنده در مرغداری ۱۰۵۰۰ تومان و برای مصرفکننده ۱۵۵۰۰ تومان میباشد.
او همچنین گفت: نامهای که به ستاد تنظیم بازار و سازمان حمایت ارسال شد قیمت مرغ زنده حدود ۱۲۳۰۰ تومان و برای تخممرغ نزدیک به ۱۰ هزار تومان بود، ولی بعد توسط ستاد تنظیم بازار این قیمتها تغییر پیدا کرد.
وی افزود: در ۶ماهه دوم سال گذشته براساس اصرار تنظیم بازار باید ۱۲۵ میلیون جوجهریزی اتفاق میافتاد که در دی وبهمن به ۱۳۵ میلیون رساندند که متأسفانه آثار آن در شروع سال ۹۹ با ضربه بسیار شدید به تولیدکنندگان همراه شد، چون کرونا را همراه با کاهش مصرف در کشور داشتیم.
دبیر انجمن ملی طیور ایران خاطرنشان کرد: تولید بهنسبت موجودی نهاده و امکان تأمین نهاده که با تضمین بانک مرکزی باشد باید تنظیم شود و تشکلها حضوری پررنگتر داشته باشند و همچنین براساس مطالعات، تولید باید بهصورت زنجیرهای انجام شود که در صورت اتفاق در تولید، بهرهوری بسیار بالایی خواهیم داشت.
حسن مهربانی یگانه، استاد دامپروری دانشگاه تهران هم گفت: سیاستگذار تحلیلی از بازار و تولید ندارد.
وی افزود: مرغداران بهمحض جوجهریزی باید خوراک به آنها تحویل داده شود، ولی حدود یک ماه طول میکشد تا خوراک به دست مرغداران برسد که بر این اساس نیاز خود را باید از بازار تهیه کنند.
او ادامه داد: در صورت درست بودن این سامانه، سویای ۱۴هزارتومانی و ذرت حدود ۴هزارتومانی معنایی ندارد و سامانه بازارگاه استرس بسیار شدید را وارد کرده است.
مهربانی گفت: حدود ۶ ماه میشود که تولیدکنندگان جوجه یکروزه با خطر روبهرو شدهاند و تولیدکنندگان اقدام به این کار نمیکنند.
وی درباره قیمت فعلی تمامشده مرغ گفت: این قیمت به هیچ وجه برای مرغداران بصرفه نیست و فروشندگان مرغ زنده حدود ۲۵۰۰ تومان زیان میدهند و مرغداران زیان سنگینی را متحمل میشوند.
او اضافه کرد: قیمت تمامشدهای که وزارت جهاد و وزارت صمت محاسبه میکنند غیرکارشناسی است.
مهربانی گفت: در ۶ماهه گذشته، تولید جوجه کشور بیش از هزار میلیارد تومان زیان تصمیمات نادرست معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی را داده است.
وی درباره راهکار و سیاست درست در تولید تأکید کرد: باید ارز ۴۲۰۰تومانی حذف شود.
امید گیلانپور معاون توسعه صنایع تبدیل و کسبوکارهای کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی هم گفت: در وزارت صمت نسخه بازارگاه۲ ارائه شده است و این سامانه آماده تخصیص نهادهها بین تولیدکنندگان دام و طیور کشور است.
وی اظهار کرد: در نسخه جدید سامانه بازارگاه ۱۱ تغییر جدید اتفاق افتاده و بسیاری از مشکلات که در نسخه قبلی این سامانه بود حل شده است.
او ادامه داد: در سامانه جدید بازارگاه، مرغ مادر از ۲ روز آینده تخصیص نهادهها را بهصورت سیستمی خواهد گرفت و زنجیرههای تولید به آنها اضافه خواهد شد و در مرحله بعدی دامداریهای صنعتی شیری و گوشتی و در نهایت تولیدکنندگان منفرد در داخل سامانه تخصیص نهادههای خود را خواهند گرفت.