اختصاصی دامیران – افشین صدر دادرس: چرا مقدار سهمیه نهاده هر گوسفند در سامانه بازارگاه شفاف سازی نمی شود؟
برخی از تعاونی ها در حوزه دام سبک، با وجود پیگیری های انجام شده هنوز در سامانه بازارگاه ثبت نام نشده و دسترسی به این سامانه پیدا نکرده اند.
مدیر عامل اتحادیه تعاونی های دام سبک با اعلام این خبر، بر لزوم شفاف سازی مقدار سهمیه نهاده هر راس گوسفند در این سامانه تاکید کرد. وی گفت: مقدار سهمیه نهاده به ازای هر راس گوسفند در سامانه بازار گاه یک عدد ثابت نیست. سهمیه ای که به استانها و شهرستانهای مختلف داده شده متفاوت است و حتی ممکن است دو استان همسایه نیز مقدار سهمیه متفاوتی داشته باشند. در حالی که این صحیح نیست و سهمیه نهاده هر راس گوسفند باید در تمام کشور ثابت باشد. مشخص شدن این مقدار راه را بر یک سری مفاسد ببندد. دامدار نیز از حق و حقوق خود آگاه می شود و دستگاه های نظارتی نیز معیار مشخص و ثابتی برای انجام وظایف خود خواهند داشت.
وی ادامه داد: ما این درخواست را از معاونت امور دام و ستاد بازارگاه مطرح کردیم ولی در حال حاضر با گذشت حدود یک ماه، هنوز جواب درستی دریافت نکرده ایم. درخواست ما این است که این مقدار مشخص و رسماً به صورت شفاف، اطلاع رسانی شود.
افشین صدر دادرس، با اشاره به غنای مراتع با توجه به بارش های اخیر و فراوانی زایش ها گفت: از اوایل اردیبهشت ماه، بره هایی که آماده عرضه هستند به بازار وارد می شوند. ولی با روند واردات فعلی گوشت و صحبت و مصاحبه هایی که جسته و گریخته در این ارتباط مطرح می شوند، این نگرانی وجود دارد که سال آینده مجددا تولید و تولیدکننده سرکوب شوند. امیدواریم تصمیم سازان و تصمیم گیران وزارت جهاد کشاورزی و سایر دستگاههای مسئول از وقایع زمستان سال ۱۴۰۰و پاییز و زمستان ۱۴۰۱ و رشد تصاعدی قیمت گوشت، درس گرفته باشند و بلاخره متوجه شده باشند که که چنانچه امنیت تولید و تولیدکننده در کشور بخطر بیفتد تبعات آن متوجه مصرف کننده خواهد شد،بعبارتی اگر مسئولین و متولیان نتوانند و یا نخواهند حدود یک میلیون و هفتصد هزار دامدار سبک و سنگین کشور را برای تولید و ادامه فعالیت حمایت نمایند، نمی توانند امنیت غذایی ۸۵ میلیون مردم کشور را تامین کنند لذا امیدواریم با اتخاذ تصمیمات کارشناسی شده واقعی و نه دستوری از بروز مجدد این اتفاقات جلوگیری شود.
وی خاطر نشان کرد: تا امروز هنوز برنامه ای نه برای صادرات دام زنده، و نه برای تولید و حفظ و نگهداری این تولیدات اعلام نشده است.
دادرس در ادامه به موضوعی که این روزها تحت مساله گرانی دام زنده مطرح می شود پرداخت و گفت: باید تعریف گرانی مشخص شود. در حال حاضر برآورد های ما، شاخص قیمت تولید کننده و نرخ تورم کشور نشان می دهد که میانگین قیمت دام سبک در کشور پس از حدود ۳ سال زیان در حال نزدیک شدن به قیمت تمام شده خود می باشد.
وی تاکید کرد: این گرانی نیست. اگر قرار این باشد که بر اساس مستندات صحبت کرده و بر اساس مستندات تصمیم بگیریم، باید اسنادی مانند شاخص قیمت تولید کننده و سایر مولفه های اقتصادی مد نظر قرار گرفته و مبنای عمل باشند. ولی اگر بنا به تصمیمات دستوری و سفارشی باشد، جایگاهی برای بحث کارشناسی وجود ندارد.
وی ادامه داد: البته با بکارگیری برخی روشهای علمی می توان قیمت تمام شده را کاهش داد و بهره وری تولید را بالا برد،اما چنانچه اراده ای برای این کار وجود داشته باشد نیاز به برنامه ریزی درست در سطح کلان کشور،استانها و شهرستانها و تخصیص اعتبارات و تسهیلات مورد نیاز و کار ترویجی منسجم می باشد.
تجربه و اطلاعات سالیان متمادی در بازار محصولات پروتئینی نشان داده که مردم ما گوشت گوسفندان بومی و نژادهای ایرانی را به سایر انواع گوشتهای قرمز وارداتی ترجیح می دهند و لذا ضرورت دارد که برنامه ریزیهای لازم برای تحول صنعت دام سبک هر چه سریعتر آغاز شود و مطمئنا در این راه تشکلها و دامداران در کنار بخش دولتی برای همکاری ایستاده اند. اما در این مسیر نباید فراموش کرد که این وظیفه دستگاه حاکمیت در حوزه دام و کشاورزی است که مقدمات ، امکانات و الزامات لازم را برای افزایش بهره وری تولید فراهم کند تا دامدار بتواند از آن استفاده کرده و قیمت تمام شده خود را کاهش دهد.
مدیر عامل اتحادیه تعاونی های دام سبک در نهایت بر اولویت تصمیمات و برنامه های اجرایی بر تبلیغات تاکید کرد و گفت: طرح هایی ازطرف وزارت جهاد کشاورزی مطرح میشود که روی کاغذ و در کلیات، طرح های خوبی هستند.
۷ میلیون راس دام سبک مازاد روی دست دامدار
ولی این که ما کلیاتی را بدون در نظر گرفتن مسائل اجرایی آن مطرح کنیم، و راجع به روشهای اجرایی و ریزه کاری های آن برنامه ریزی و تصمیم گیری نکنیم، یا منجر به اجرا نخواهد شد و یا اگر بشود در نیمه راه متوقف گردیده و فقط باعث اتلاف سرمایه های مادی و معنوی کشور می گردد و بیشتر تبدیل به یک کار تبلیغاتی خواهد شد و مسلما مشکلات بخش با تبلیغات حل نخواهد شد.